Anneli SöderlundAnneli Söderlund

Sverigevänner, öppna era hjärtan

| |

Sverige är mitt älskade land, jag skulle inte vilja bosätta mig någon annanstans. Jag älskar möjligheterna som finns liksom mina rättigheter och skyldigheter. Jag älskar det faktum att saker "bara funkar" - för att vara mer specifik så älskar jag att en bit av min och din lön går till bland annat sophämtning, utbildning och vård. 

Jag älskar att jag kan vara sjuk från min sysselsättning och ändå få betalt och jag älskar att jag slipper skotta återvändsgränden utanför mitt hus och för att inte tala om vägen jag kör på till och från jobbet. Även om jag ogillar att få räkningar hem så älskar jag att min post lämnas i en liten låda utanför mitt hus utan att jag behöver anstränga mig nämnvärt. Jag älskar att jag kan hamna i en livskris och att det faktisk finns hjälp att få även om det är inom strikta ramar, som sig bör.

Jag är en stolt Svensk, en patriot- en Sverigevän som SD så fint säger.  Jag är under några omständigheter Inte, läs INTE SD-vän, inte ens pyttelite. De pengar jag och du bidrar med (läs skatt) i Integrationen vill jag ha kvar inom Sveriges gränser- på så vis vet jag att jag får lite tillbaka, då våra nysvenskar betalar skatt, studerar och arbetar. Helt enkelt bättre för mitt älskade Sverige.

Jag vill att man ska kunna diskutera integration öppet, det ska kunna vara lika vanligt som att diskutera folkhälsa och miljö. Min upplevelse är att de som inte vill/kan prata om den är i mångt och mycket Svenskar med ursäkten "jag får inte prata om det för då kallas jag rasist" - medan jag diskuterar detta på mitt jobb liksom vi diskuterar allt annat som hör livet till, jag har aldrig någonsin kallats för rasist. Ska väl tala om att jag möter människor som flytt sitt hemland nästan dagligen och de är dem jag diskuterar detta med.

Integrationsfrågan är viktig, men den ska inte handla om att stänga gränsen, den ska handla om "hur, när och var" snarare. Jag anser att vi har kapacitet att hjälpa till, vi är ju Sverige, mitt älskade land. Jag är bara en liten ”fjutt” - så vad min åsikt säger har ingen betydande roll, men jag behövde få säga mitt. Jag vill också med detta inlägg passa på att dela med mig av lite kunskap som jag har sett att folk saknar, mer eller mindre.  Ja, det blir ett långt inlägg, men jag ber dig, snälla, snälla läs om du är det minsta osäker på vad asyl, kvotflyktning och statistiken är/säger.

Så, fakta: 

Asylsökande
Asylsökande är den som tar sig till Sverige och ansöker om skydd (asyl) här, men som ännu inte har fått sin ansökan avgjord. Skäl för att bevilja asylsökande uppehållstillstånd

Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention. Det betyder bl.a. att Sverige ska pröva varje persons ansökan om asyl individuellt. I den individuella prövningen ingår att ta hänsyn till sökandens kön och sexuella läggning; om den sökande exempelvis är homo- eller bisexuell eller är en transperson.  

Sverige ska ge uppehållstillstånd till den som är flykting enligt FN-konventionen men också till "alternativt skyddsbehövande" i enlighet med EU:s gemensamma regler samt till övriga skyddsbehövande enlighet med den nationella utlänningslagen.

Flyktingkvoten
Det går inte att ansöka om att bli uttagen som kvotflykting; Sverige tar bara emot ansökningar från FN:s flyktingorgan UNHCR som gäller flyktingar och skyddsbehövande där UNHCR har bedömt att de varken kan återvända till sitt hemland eller leva i säkerhet i det land dit de flytt. Migrationsverket prövar sedan ansökningarna på samma sätt som andra asylansökningar.

Dublinförordningen
Du har inte rätt att välja vilket land som ska utreda och pröva din asylansökan. I EU:s medlemsländer samt i Norge och Island gäller Dublinförordningen. Genom den reglerar länderna vilket land som ska ansvara för ditt asylärende. Du kan bara få din asylansökan prövad i ett av dessa länder. Även om du har ansökt om asyl i Sverige och vill ha din ansökan prövad här, är det ändå inte säkert att du har rätt till det. 

Ett annat land som omfattas av Dublinförordningen kan ha ansvaret för denna prövning. Du kan därför bli tvungen att åka dit. Det kan gälla bland annat i följande fall: Om du har fått ett visum eller uppehållstillstånd av ett annat land som omfattas av Dublinförordningen. Om du har rest in illegalt i ett land som omfattas av Dublinförordningen. Om du redan har ansökt om asyl i ett annat land som omfattas av Dublinförordningen. Om din familj redan har uppehållstillstånd i  något annat EU-land kan det innebära att du får din asylansökan prövad i samma land.

Källa: http://www.migrationsverket.se – besök gärna, här finns mycket annan bra fakta och statistik, var lite hungrig på kunskap!

Statistik 
51,2 miljoner människor var på flykt vid slutet av 2013. Det är hela sex miljoner fler än de 45,2 miljoner som var på flykt i slutet av 2012. (Den enorma ökningen beror huvudsakligen på det blodiga kriget i Syrien. I slutet av förra året hade 2,5 miljoner människor flytt från Syrien och 6,5 miljoner personer var på flykt i landet.) 

Flyktingar
Antalet flyktingar - personer som sökt skydd i ett annat land - uppgick till 16,7 miljoner. 11,7 miljoner av dem faller under UNHCR:s mandat. De övriga är registrerade hos UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar. Siffrorna är de högsta sedan 2001. Dessutom hade mer än hälften – 6,3 miljoner - varit på flykt i över fem år. Flest människor flyr från Afghanistan, Syrien och Somalia. Tillsammans utgör de hälften av världens flyktingbefolkning. 

Människor flyr inte långt, de söker ofta skydd i ett grannland där det är fred. Pakistan, Iran och Libanon är de länder i världen som tagit emot flest flyktingar. I Asien och Stillahavsregionen befinner sig flest flyktingar, totalt 3,5 miljoner. I Afrika, söder om Sahara 2,9 miljoner flyktingar, i Mellanöstern och Nordafrika 2,6 miljoner. 86 procent av världens flyktingar fanns i utvecklingsländerna.

Asylsökande
1,1 miljoner människor sökte asyl under 2013, de flesta i industriländerna med Tyskland i topp. Syrierna stod för 64 300 ansökningar, fler än någon annan nationalitet. Därefter kom asylsökande från Demokratiska Republiken Kongo (60 400) och Burma/Myanmar (57 400). 54 300 personer sökte asyl i Sverige, den näst högsta siffran någonsin. 25 300 asylansökningar kom från ensamkommande barn. Många av dem som sökte asyl var barn från Sydsudan som sökte skydd i Kenya. 3 900 ensamkommande barn sökte asyl i Sverige. Flest asylansöknignar registrerades 1992, då sökte 84 000 personer från forna Jugoslavien internationellt skydd i Sverige.  

Källa: UNCHR: http://www.unhcr.org/cgi-bin/texis/vtx/home

Besök gärna UNCHR  Sverige: http://sverigeforunhcr.se/  
UNCHR Global Trends Report http://unhcr.org/trends2013/#_ga=1.261920717.135668480.1417614402

UNCHR är FN:s flyktingkommissariat 

Förkortning: UNHCR, från det engelska namnet: United Nations High Commissioner for Refugees) är Förenta nationernas FN-organ för flyktingar. UNHCR har av FN fått uppdraget att leda och samordna de internationella insatserna till skydd av flyktingar världen över enligt Flyktingkonventionen och att finna lösningar på flyktingproblem. Organisationen har sitt säte i Genève, Schweiz och har fältkontor i över 120 länder. UNHCR samarbetar med FN-organ och med internationella hjälporganisationer såsom Röda Korset, Rädda Barnen med flera.

Mer fakta och statistikwww.lansstyrelsen.se/integration

Jag avslutar med att ställa en fråga: Om du är tvungen att bo borta i ett annat land på obestämd tid för att du inte kan (på grund av tillexempel, krig, hot, förföljelse) vara hemma, vad är det viktigaste för dig att få i de andra landet? Fundera i vilken ordning du behöver/vill ha detta: Vilka är dina tre viktigaste?

Språk

Kultur, köttbullar, kösystem, skatt, midsommar, surströmming, rätt till utbildning etc.

Din familj, eftersom att du behövde lämna din käresta, din son, dotter, din mamma, pappa.

Pengar 

Svenskar, de som förstår dig, ditt språk och din kultur

Arbete

Samhällsorientering

Jag vill fortsätta vara stolt svensk, en patriot. Så, Sverigevänner, öppna era hjärtan ;-)

Vänligen, 
Fröken tillhörande de rödgrönas politik ❤

 

 

Liknande inlägg

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Lämna en kommentar

Fält markerade med en asterisk (*) måste fyllas i.

*

**

Du kan inte använda HTML. Länkar blir automatiskt klickbara.

Visa mest kommenterade

Nyaste inläggen

Att blogga öppet | 17 Kommentarer Fredag hela veckan | 29 Kommentarer Lite kärlek kommer lastat | 15 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få e-post när sidan uppdateras

annelisoderlund

Instagramflöde

Copyright 2012 Anneli Söderlund | Om kakor / cookies
Upp