Anneli SöderlundAnneli Söderlund

Mitt jobb bör inte få finnas

| |

Jag samtalade med en av SD's väljare för en tid sen. Det var människans första år att rösta. Jag frågade om den visste vad jag gjorde. Den svarade "njaae men det heter ju integrationsvägledare så att jag antar att du jobbar med invandrare" - ja nu är det så att invandrare är ett ord folk använder på alla som inte är svenskfödda, men jag tänkte att jag inte ska hänga upp mig på detaljer. Jag svarade ja, men vet du vad jag gör då, mer exakt? Vad innebär mitt jobb som du anser inte bör få finnas?

Till svar får jag "du ger dem säkert pengar och talar om hur de kan mjölka pengar från Sverige" – för en snabb sekund blev jag an aningens less men tänkte, jag svarar i stället, så nej på att jag ger dem pengar och ja på att jag talar om hur de ska "mjölka pengar från Sverige" och berättade lite mer exakt hur jag gör det.

Bland annat så stöttar jag i läxläsning, så att de klarar skolan så att de kan studera vidare och/eller arbeta. Jag stöttar dem att utforma CV’n och personliga brev, så att de kan söka jobb. Jag stöttar dem i hur de tecknar hemförsäkringar, betalar räkningar och informerar hur CSN fungerar.

Om det är att ”mjölka pengar” så gör jag det också, varje dag när jag går till jobbet. Jag väljer att se det som att jag gör vad alla friska människor vill, arbeta och tjäna pengar.

Jag frågade människan vad den anser att SD ska göra mer för Sverige förutom att stänga gränsen och som svar på det fick jag: ”jag vet inte, jag röstar på SD för att de inte vill ha hit skiten” – Jag börjar bli en aning upprörd men behåller lugnet och frågar i stället varför mitt jobb inte bör få finnas igen. Innan människan får svara, säger jag att mitt jobb om något är väl super viktigt med tanke på att jag hjälper folk att komma ut i arbetslivet och på så vis får ju Sverige tillbaka vad de ger.

Svaret jag får är fortfarande att mitt jobb inte bör få finnas för att vi inte ska ha invandrare i Sverige, punkt.  Jag frågade människan vad den själv har för sysselsättning och till svar får jag att den är arbetslös men vill vara det ett år så att den har tid att fundera vad den vill göra senare i livet. Såatte, du väljer att ta emot bidrag, med en plan att inte jobba för att du vill ha tid att tänka på vad du vill göra? Svaret jag får är ”japp”- Jag lämnade konversationen med att säga ”Det är att mjölka pengar

Avslutar detta inlägg med lite fakta,

Ett ensamkommande barn är under 18 år och har kommit till Sverige och sökt asyl utan sina legala vårdnadshavare (oftast någon förälder). De yngsta barnen kommer ofta tillsammans med äldre syskon (vilka själva kan vara ensamkommande barn) eller tillsammans med släktingar, t. ex. som kusiner i en familj. 
Eftersom de personer som dessa barn kommer tillsammans med inte är deras legala vårdnadshavare så är barnet ett ensamkommande barn i Sverige.  Dessa barn blir i sådana fall inte anvisade inom ramen för kommunens överenskommelse utan istället med stöd av att barnet anses ha anknytning till den kommun där familjen väljer att bo eller tilldelas ett boende. Läs mer på: http://www.migrationsverket.se/Andra-aktorer/Kommuner/Om-ensamkommande-barn-och-ungdomar.html
 
Mina arbetsuppgifter
Söderhamns kommun har en överenskommelse med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande flyktingbarn på 29 platser fördelade på tre boenden. Målgruppen är asylsökande ungdomar och ungdomar med permanent uppehållstillstånd (PUT) mellan 14 - 17 år.
 
Målgrupp Amicus utslussverksamhet;- där jag jobbar alltså.
Ungdomar mellan 18 - 21 år med permanent uppehållstillstånd (PUT) som har utretts och beviljats fortsatt stöd och vägledning under en begränsad tid men inte kräver dygnet runt tillsyn. Via Amicus utslussverksamhet ska dessa ungdomar ges möjlighet att få ytterligare stöd och vägledning i deras fortsatta integrering till det svenska samhället. 
 
Jag ska väl passa på att tala om att myten om att "barnen bara kommer hit för att skicka pengar hem" är falsk!  Skulle du skicka iväg till ditt barn till svält, misshandel, barnhandel, våldtäkt och fängelse (med mycket mer tyvärr)  för att få en liten extra liten slant på kontot varje månad?!

Liknande inlägg

Kommentarer

Det finns inga kommentarer

Lämna en kommentar

Fält markerade med en asterisk (*) måste fyllas i.

*

**

Du kan inte använda HTML. Länkar blir automatiskt klickbara.

Visa mest kommenterade

Nyaste inläggen

Att blogga öppet | 17 Kommentarer Fredag hela veckan | 29 Kommentarer Lite kärlek kommer lastat | 15 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få e-post när sidan uppdateras

annelisoderlund

Instagramflöde

Copyright 2012 Anneli Söderlund | Om kakor / cookies
Upp